Terugkeer Hr.Ms. Van Galen na UNIFIL-missie

Staatssecretaris Cees van der Knaap heeft vanmorgen de Nederlandse en VN- herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt aan de bemanning van Hr.Ms. Van Galen. Dat gebeurde vlak voor binnenkomst op de rede van Den Helder. Het fregat is totaal acht maanden op reis geweest.

Hr.Ms. Van Galen vertrok vorig jaar voor een NAVO-missie naar de Middellandse Zee en werd aansluitend zes maanden onder VN- vlag ingezet voor de kust van Libanon. Het schip maakte deel uit van een internationaal vlootverband, dat het zeegebied voor de Libanese kust controleert op illegale wapentransporten en daarmee zorgde voor veiligheid en stabiliteit in de regio.

Het maritieme onderdeel van de UNIFIL-missie is actief sinds de aanname van Veiligheidsresolutie 1701 in augustus vorig jaar. Het doel van deze resolutie is stabilisering van de Libanese regio. Ontwapening van Hezbollah en een effectieve grenscontrole om herbewapening te voorkomen zijn daarvoor essentieel.

Hr.Ms. Van Galen is begin maart afgelost door haar zusterschip Hr.Ms. Van Speijk. De UNIFIL- missie loopt tot 31 augustus 2007.