Internationale oefening 'Deux Tricolores' afgerond

De afgelopen twee weken namen de mariniers van de 31ste infanteriecompagnie, de bootgroep Curaçao en het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan deel aan ‘Deux Tricolores’. Dat is een grote internationale oefening. Deze ‘Joint Combined Exercise’ vond plaats op St. Martin, Marie Galante en Les Saintes.

De van oorsprong Nederlands-Franse oefening ‘Deux Tricolores’ is door de jaren heen uitgegroeid tot een ‘Joint Combined Exercise’, met een kleurrijk deelnemersveld. Dit jaar namen naast Nederland en Frankrijk, ook militairen uit Venezuela, Colombia en Mexico deel.

Bij het uitvoeren van de oefeningen lag veel nadruk op het afstemmen van de verschillende procedures, technieken en tactieken. Hiermee wordt de interoperabiliteit van de deelnemende landen vergroot en zijn zij beter voorbereid op een eventuele gezamenlijke inzet.

Boston Whalers

Op St. Martin kregen de 950 militairen te maken met een scenario waarin een drugsbaron de macht had gegrepen en onrusten op het eiland waren uitgebroken. Vanuit de Verenigde Naties kregen zij opdracht om het gezag te herstellen. Ook moesten vluchtelingen worden opgevangen en geëvacueerd. Hiervoor werden de Boston Whalers van de bootgroep veelvuldig ingezet. De vijandige milities werden uiteindelijk door de mariniers opgespoord en uitgeschakeld.

Hr. Ms. Pelikaan

Voor Hr.Ms. Pelikaan lag ook een belangrijke rol weggelegd. Samen met het Franse schip ‘Francis Garnier’ vormde het Nederlandse schip de amfibische taakunit. Vanuit deze taakunit werden regelmatig ruim 120 man met acht kleine vaartuigen aan land gezet. Dit was om een haven te veroveren of om een evacuatielocatie veilig te stellen. Ook transporteerde Hr.Ms. Pelikaan veelvuldig materieel en personeel tussen de diverse eilanden.

Deux Tricolores werd afgesloten met een parade en een demonstratie. Daarin werd de onderlinge samenwerking gepresenteerd aan diverse hoogwaardigheidsbekleders van de deelnemende landen. Ook de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, commandeur Frank Sijtsma, woonde deze demonstratie bij.