Nederlandse militairen bieden hulp bij overstromingen Afghanistan (update)

Nederlandse eenheden worden momenteel ingezet bij een hulpactie als gevolg van een watersnoodsituatie ten zuidwesten van hun kamp in Deh Rawod.

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de rivier de Helmand op diverse plekken buiten zijn oevers getreden. Inmiddels zijn diverse bewoners op daken van quala’s, toppen van bomen en zelfs in het wassende water gesignaleerd.

Vandaag verlenen de Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan de eerste hulp. Waar mogelijk worden dekens en voedselpakketten verstrekt en bewoners in veiligheid gebracht.

In totaal zijn drie pelotons Nederlandse militairen aan het helpen nabij de oevers van de Helmand rivier. Voor evacuatie van de Afghanen zijn drie Nederlandse Cougar-transporthelikopters en vijf Amerikaanse Black Hawks ingezet. Ze brengen de mensen naar een verzamelplek aan de oostzijde van de Helmand-rivier waar ze door lokale autoriteiten worden voorzien van onderdak, voedsel en medische hulp.

De hulp concentreert zich op een gebied op tussen Tsekzay, 12 kilometer ten zuiden van Deh Rawod en Kakrakah op 10 kilometer ten noorden van Deh Rawod.