Nederlandse eenheden weer ingezet voor noodhulp

In Uruzgan is vandaag weer hulp geboden als gevolg van de watersnoodsituatie ten zuidwesten van het Nederlandse kamp in Deh Rawod. Militairen en transporthelikopters brachten de bewoners naar hoger gelegen gebieden.

De Nederlandse militairen verleenden hulp aan de inwoners die in de problemen waren geraakt door de hevige regenval van de afgelopen dagen. Hierdoor was de rivier de Helmand op diverse plekken buiten haar oevers getreden.

Voor evacuatie van de mensen zijn, naast vijf pelotons militairen, in totaal drie Nederlandse Cougar-transporthelikopters, twee Australische Chinooks en vijf Amerikaanse Black Hawks ingezet. Zij brachten de mensen naar een verzamelplek aan de oostzijde van de Helmand-rivier, waar ze werden voorzien van onderdak, voedsel en medische hulp. Naast de inzet van de transporthelikopters zijn twee Apaches ingezet om vanuit de lucht voor de veiligheid zorg te dragen.

Inmiddels is de zorg voor de gevluchte bevolking overgenomen door de Afghaanse provinciale autoriteiten. Zij krijgen hierbij ondersteuning van het ‘Afghan Red Crescent’ en het Afghaanse ‘Ministery of Reconstruction and Rural Development’. In totaal zijn ongeveer 600 mensen in veiligheid gebracht.