Eerste troepenafname Bosnië-militairen

75 EUFOR-militairen keerden woensdagmiddag terug op de vliegbasis Eindhoven. Hiermee begon de reductie van de Nederlandse bijdrage aan de vredesmissie in Bosnië.

De militairen keerden een maand eerder terug dan gepland. Dit in verband met de afname van de Nederlandse bijdrage aan de EUFOR-missie.

De militairen maakten deel uit van de Normal Framework Operations (NFO) Compagnie, die vanuit Banja Luka de lokale autoriteiten ondersteunde bij het handhaven van de veiligheid in het land. De compagnie hielp de lokale politie onder andere bij een grootschalige operatie in december 2006. In 85 huizen werden toen invallen gedaan, op zoek naar wapens, munitie en criminele activiteiten.

De zogeheten C “Beren” Compagnie viel in Bosnië-Herzegovina onder het commando van de Britse Welsh Guards. Naast een Nederlandse staf en twee Nederlandse pelotons, bevatte de compagnie ook een Bulgaars peloton. Alle Nederlandse militairen zijn normaal bij het 17 Pantserinfanteriebataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene gelegerd, op de landmachtkazerne in Oirschot.