Rouvoet debuteert met ouderschapsplan

Minister Rouvoet beleefde woensdag zijn vuurdoop in de Tweede Kamer als minister voor Jeugd en Gezin. Samen met minister Hirsch Ballin (Justitie) behandelde hij de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding.

In deze wet wordt onder meer geregeld aan welke voorwaarden een scheidingsprocedure moet voldoen. De belangen van kinderen spelen hierbij een belangrijke rol.

Rouvoet voerde het woord over het ouderschapsplan: volgens het wetsvoorstel worden ouders die willen scheiden verplicht om in zo'n plan concrete zaken rondom kinderen en opvoeding vast te leggen. Dan gaat het om afspraken over wonen, school, vakanties, financiën, sport, verjaardagen, medische zorg, halen en brengen. ‘Als ouders verplicht zijn om samen zo’n plan op te stellen, dan verplicht je ze om naar het belang van de kinderen te kijken. Veel ouders zullen meer moeite doen om de opvoeding goed en bewust te blijven doen. En daar is het mij om te doen. Het ouderschapsplan kan een cruciale bijdrage leveren aan vermindering van scheidings- en omgangproblematiek voor kinderen en ouders’, aldus Rouvoet in de eerste termijn.

De tweede termijn van het debat over de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding zal in de komende weken worden gehouden.