Werkbezoek aan NS en ProRail

Beelden van minister Eurlings in de stationshal van Utrecht CS.

Interviewer: Meneer Eurlings, u heeft onder andere net gesproken met informatiemedewerkers van de NS. U heeft onlangs gezegd dat de informatie door de NS in de treinen aanzienlijk moet worden verbeterd, waarom vindt u dat belangrijk?

Minister Eurlings: 'Omdat het belangrijk is dat je je als klant in de trein centraal voelt staan. De klant is koning. Wij willen de komende jaren heel veel extra mensen de trein in. Nou dan moet je als reiziger de trein een aantrekkelijk alternatief voor de auto vinden.'

Minister Eurlings vraagt aan een reiziger: 'Wat vindt u er van als de trein vertraging heeft? Wordt u op tijd ingelicht? Waarom er vertraging is, hoe lang het duurt?'

De reiziger knikt zuinigjes.

Minister Eurlings: 'Het gaat soms mis met vertragingen, dat is niet helemaal uit te sluiten. Wat dan het belangrijkste is, is dat je dan als reiziger weet waarom die vertraging er is en ook hoelang het ongeveer gaat duren, zodat je je vriendin, of je man, of je moeder, of weet ik wie er op het perron op je staat te wachten, kunt bellen en kunt zeggen: luister, het wordt ongeveer zo laat.'

Minister Eurlings spreekt andere reiziger aan.

Reiziger: 'Ik heb nu enorme vertraging omdat wij achter uw trein zaten. Dat is twee keer omgeroepen en ik moet mij nu kapot haasten.'

Minister Eurlings: 'Mijn excuses dan, dat was niet de bedoeling.'

Interviewer: 'Op dit moment is de informatievoorziening 27 procent van de gevallen in orde, wat gaat u doen om dat naar een hoger plan te tillen?'

Minister Eurlings: 'Dat moet echt veel hoger. Kijk, 27 procent in orde betekent dus driekwart van de gevallen niet in orde. Dat is onacceptabel laag. Veel is al verbeterd in de trein, we hebben veel schonere treinen, veel veiligere treinen. Er zijn veel meer passagiers de laatste jaren...

Staatssecretaris Huizinga: '…en uit onderzoeken blijkt dat de reizigers meer dan een zeven geven voor de sociale veiligheid. Wat nog steeds een punt van zorg is zijn de reizen 's avonds. Daar blijft de NS, en wij met de NS, veel aandacht aan besteden.

Minister Eurlings: 'Waar het vooral ook om gaat is dat we een cultuuromslag krijgen. Dat we nog veel meer bij iedere medewerker van de directie tot aan de machinist echt dat gevoel krijgen: de klant staat centraal en wij zijn er trots op dat de klant met ons in de trein meereist. Ik denk dat dat een heel belangrijke omslag is in de cultuur van denken.'