Bezoek staatssecretaris Bijleveld aan Nederlandse Antillen

Staatssecretaris Bijleveld heeft op Sint Maarten bevestigd dat het nieuwe kabinet de koers die ex-minister Nicolaï met het slotakkoord voor de ‘kleine eilanden’ inzette, zal voortzetten. Tijdens haar 10-daagse kennismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba heeft zij ook haar portefeuille toegelicht: alle zaken betreffende Koninkrijksrelaties met de Nederlandse Antillen vallen onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.

Tijdens het kennismakingsbezoek is, naast de algemene onderwerpen, ook de financiële hulp die het kabinet voor Sint Maarten ter beschikking heeft gesteld aan de orde gekomen. De Eilandraad wil het geld gebruiken om een nieuwe middelbare school te bouwen. Plannen hiervoor zijn met de staatssecretaris besproken.

The Daily Herald, de grootste krant van Sint Maarten, schrijft dat aan de voorgenomen autonomie ook consequenties voor de eilanders zijn verbonden: de mensen van ‘The Friendly Island’ zullen er nu zélf voor moeten zorgen dat het werkt. ‘It’s going to be up to us to make it work’.