Opening AWZI Harnaschpolder

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Koninklijke hoogheid, dames en heren,

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik onder de indruk ben. Wanneer de installatie straks werkt, dan gaan er per uur ruim twaalf olympische zwembaden vol water door deze zuiveringsinstallatie heen. Dat is bijna niet voor te stellen! De regio Den Haag heeft grote behoefte aan deze nieuwe, grote installatie. U voldoet hiermee namelijk aan de eisen van de richtlijn Stedelijk Afvalwater én, al hebben we met ons allen nog een behoorlijke weg te gaan, de doelen van de Kaderrichtlijn Water komen toch weer een stukje dichterbij. De eerste richtlijn beperkt de hoeveelheid stikstof en fosfaat in het water, de tweede stelt scherpe eisen aan de waterkwaliteit in het algemeen. Dat u nu zo ver bent is een felicitatie waard in de richting van het Hoogheemraadschap Delfland en Delfluent, die dit ook nog met een innovatief samenwerkingscontract voor elkaar hebben gekregen. Dubbel gefeliciteerd dus!

Ik heb me de afgelopen weken gerealiseerd dat ik in een fascinerende wereld terecht ben gekomen. Niet alleen een wereld van dijken, rivieren en meren, maar ook van richtlijnen, waterschappen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Begrippen die door bezoeken als deze steeds meer inhoud krijgen. Van één ding ben ik overtuigd: met water heb ik niet alleen een hele belangrijke, maar ook een hele mooie portefeuille. Laatst werd me in een televisieprogramma gevraagd of water opwindend is. Dat lijkt me niet de juiste term, beter is te zeggen dat water me inspireert. Wie over water spreekt, spreekt over de toekomst, niet alleen over het hier en nu. Het water heeft Nederland in het verleden altijd voor uitdagingen gesteld en dat zal ook zo blijven, denk alleen maar aan de gevolgen van de klimaatverandering. De voortvarendheid en creativiteit waarmee wij deze uitdagingen zijn aangegaan, heeft ons land in het buitenland een goede naam bezorgd. Er is grote waardering voor onze innovatieve kennis op dit gebied. En gelet op de toekomstige wateragenda vertrouw ik er op dat onze innovatiekracht zichzelf alleen maar verder zal ontwikkelen.

Het is belangrijk dat we uitdagingen in samenhang aanpakken. Daarom kom ik met een integrale watervisie. Die visie zal ingaan op alle relevante aspecten: van waterveiligheid tot waterkwaliteit, maar ook bijvoorbeeld op de vraag of de ruimte het water stuurt of het water de ruimte. Ik kies voor de laatste benadering. De visie zet ik in de eerste honderd dagen van het kabinet in de steigers. En dat wil ik niet alleen binnen de muren van het ministerie doen, maar vooral ook door gesprekken te voeren met alle betrokken mensen en partijen uit de watersector. De kernbegrippen heb ik helder voor ogen. Duurzaamheid, veiligheid, innovatie, versterking van waterbewustzijn, doelen bereiken door samenwerkende instanties – dáár moet het wat mij betreft de komende jaren over gaan in het waterbeleid.

En over innovatie en gedeelde verantwoordelijkheid gesproken: de installatie die hier vandaag geopend wordt, geeft al direct het goede voorbeeld. Het is de allereerste PPS-constructie in de Nederlandse waterschapswereld, een mooi voorbeeld van bedrijfsleven en overheid die beiden hun verantwoordelijkheid nemen door een innovatieve manier van werken. Er is ook veel moeite gedaan om de installatie op een duurzame manier in het landschap in te passen. En ik begrijp dat het hoogheemraadschap ook de mogelijkheid onderzoekt om warmte terug te winnen uit het afvalwater, zoals de heer Schoute zojuist uitlegde. Als dat de uitstoot van CO2 vermindert, is dat natuurlijk een uitstekende ontwikkeling. U begrijpt dat ik me de komende tijd graag door dit soort projecten laat inspireren.

Dames en heren,

U bent nog niet klaar, want ook de Houtrust-installatie wordt nog aangepakt. Ik wens u daarom veel succes bij de verdere samenwerking. Maar wees vandaag vooral ook trots op wat u al hebt bereikt. Deze prachtige nieuwe installatie gaat straks héél veel schoon water opleveren. Nogmaals gefeliciteerd!

Dank u wel.