Indiceren in zorgzwaartepakketten uitgesteld

Het is niet haalbaar om op 1 april 2007 te beginnen met indicatiestelling in zorgzwaartepakketten (ZZP’s) voor mensen die in aanmerking komen voor verblijf in een zorginstelling.

Zorgzwaartebekostiging

Dit komt doordat voor de groep mensen met een indicatie voor tijdelijk verblijf nog geen juiste registratie mogelijk is van het indicatiebesluit in de informatiesystemen. Dit is gebleken uit een test door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Zorgvuldig

In een brief aan de Kamer benadrukt staatssecretaris Bussemaker dat de indicatiestelling voor alle cliënten zorgvuldig moet gebeuren: ‘Ik wil geen enkel risico lopen op de kwaliteit en zorgvuldigheid van de indicatiestelling.’

Het uitstellen van de indicatiestelling heeft geen gevolgen voor de startdatum van de volledige invoering van de zorgzwaartebekostiging. Die staat nog steeds op 1 januari 2008. Vanaf dan worden zorginstellingen gefinancierd in de vorm van tarieven voor zorgzwaartepakketten voor hun cliënten.

45 ZZP's

In totaal komen er 45 zorgzwaartepakketten met ieder een eigen prijskaartje: voor verpleging en verzorging (10), geestelijke gezondheidszorg (7) en de gehandicaptenzorg (28).