Niet meer verschuilen achter identiteit van een ander

Het gebruik van foto’s en vingerafdrukken om de identiteit van verdachten en veroordeelden vast te stellen, wordt verruimd. Daarvoor is een nieuwe werkwijze nodig die investeringen vergt in apparatuur, software, infrastructuur en organisatie. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.
De bewindsman wil dat verdachten en veroordeelden hun identiteit niet meer achter kunnen houden en dat zij zich niet langer achter de identiteit van een ander kunnen verschuilen.

Er komt een identificatieplicht voor een verdachte ten opzichte van een rechterlijke ambtenaar en voor een gedetineerde verdachte of veroordeelde bij de directeur of hoofd van een inrichting of psychiatrisch ziekenhuis waar hij of zij de straf of maatregel ondergaat.
Bij alle instanties komt apparatuur om vingerafdrukken digitaal te controleren. Verder komt er een zogeheten strafrechtsketennummer (SKN) als persoonsnummer voor de gehele strafrechtsketen, en het verplicht gebruik daarvan door alle partijen uit de strafrechtsketen.