Bewindslieden Economische Zaken in gesprek met ondernemend Nederland

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken legt vandaag haar eerste van een serie werkbezoeken aan ondernemend Nederland af.

De komende drie maanden zullen zij en staatssecretaris Frank Heemskerk een aantal bezoeken afleggen en spreken met verschillende (groepen) mensen, van wie zij willen horen hoe zij aankijken tegen de ideeën en voornemens die het kabinet heeft verwoord in het coalitie-akkoord. Het gaat dan vooral over pijler 2 in het coalitie-akkoord: Een innovatieve, concurrerende en ondernemende economie. Het ministerie van Economische Zaken is trekker van deze pijler, maar de departementen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Verkeer en Waterstaat zijn hier nauw bij betrokken.

Geplande bezoeken zijn onder meer het innovatieprogramma Point One op de High Tech campus Eindhoven (clustersamenwerking tussen multinationals, high tech MKB en kennisinstellingen op het terrein van nano electronica en ‘embedded systems’ , een ronde tafelgesprek met ‘gestrande starters’, een bezoek aan een gemeente op koopzondag in het kader van de Winkeltijdenwet, en een bezoek aan het project zonne-energie in Zuid-Limburg. Er zijn ook gezamenlijke werkbezoeken met de ministers Plasterk en Eurlings gepland.

Vandaag, maandag 2 april, is de start van de dialoog met de samenleving over deze onderwerpen. Minister Van der Hoeven bezoekt de regio Noordvleugel Randstad (groot Amsterdam en groot Utrecht en het gebied daartussen), een belangrijke regio vanuit het oogpunt van nationale werkgelegenheid. De regio is een knooppunt in de afhandeling van passagiers en goederen en is met de luchthaven Schiphol belangrijk voor de vestiging van bedrijven en het ondernemingsklimaat.
De minister wordt ontvangen door economie-wethouder Asscher van Amsterdam. Daarna zal zij op de MediaWharf een ronde tafel-gesprek hebben met een aantal jonge, internationaal georiënteerde ondernemers uit de creatieve industrie en vervolgens zal zij op Schiphol met een aantal ondernemers spreken over de onderwerpen logistiek, handel en bedrijventerreinen. Daarbij zullen onderwerpen als Werkstad A4, Zuidas Amsterdam, A6/A9 en Schiphol aan de orde komen. De bedoeling van deze ronde tafel-gesprekken is om knelpunten boven water te krijgen en mogelijke oplossingen.

Maandagavond zal minister Van der Hoeven deelnemen aan een multimediaal debat over dit onderwerp met Loek Hermans (MKB Nederland), Hans Kamps (SER, Actal) en ondernemers in de zaal. Het debat wordt georganiseerd door het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en actualiteitenprogramma NOVA. Vanochtend verscheen een artikel ‘Samen Nederland ondernemender maken’ van de hand van de bewindslieden van Economische Zaken in het Financieele Dagblad.

Meer informatie
Voor journalisten: Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379 75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl