Uitreiking eerste luchtmachtmedailles tijdens werkbezoek minister

De eerste Luchtmachtmedailles zijn vandaag uitgereikt door de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop. Hij reikte de onderscheidingen tijdens een werkbezoek aan Vliegbasis Gilze-Rijen uit aan de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn en de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Hans de Jong.

De Luchtmachtmedaille wordt toegekend aan militairen die driehonderd nachten van huis zijn geweest voor meerdaagse operationele diensten, zoals bijvoorbeeld oefeningen. De nieuwe medaille werd ingesteld bij Ministerieel Besluit van 8 juli 2005.

De cirkelvormige onderscheiding is vervaardigd van bronskleurig materiaal. Hij is ontworpen door de heer P.Bultsma van Heraldisch Atelier BULTSMA in het Friese Kollum. Als grondslag voor de afbeelding is de wereldbol aangehouden zoals die ook op de onderscheidingen van de overige drie krijgsmachtdelen is afgebeeld. In het midden staat het embleem van de Koninklijke Luchtmacht, de ´gouden adelaar´. De kleuren van het lint zijn de kleuren van de onderscheidingsvlag van de Chef van de Luchtmachtstaf, blauw, oranje en geel.