Terugblik Rekenkamer op lokaal veiligheidsbeleid

Het is voor de Algemene Rekenkamer nog te vroeg om te oordelen of de aanpak van de ministeries van BZK en Justitie om het lokale veiligheidsbeleid te versterken succesvol is. Wel constateert de Rekenkamer dat de sociale veiligheid sinds 2005 verder is verbeterd. De beoogde resultaten zijn dichterbij gekomen. Dat staat in het rapport Aanpak lokaal veiligheidsbeleid terugblik 2007, dat de Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Rekenkamer concludeert dat de ministers van BZK en Justitie de aanbevelingen uit het rapport Aanpak lokaal veiligheidsbeleid (2005) voor een groot deel hebben overgenomen. Het project Veilige Gemeenten, een samenwerkingsverband met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, richt zich op de problemen die door de Rekenkamer in 2005 zijn aangekaart.

De Rekenkamer vraagt nog aandacht voor de wettelijke verankering van de regierol van gemeenten op het terrein van integraal gemeentelijk veiligheidsbeleid. Een wetsvoorstel zal eind 2007 klaar. Het is bedoeld om een einde te maken aan vrijblijvendheid die nu soms nog wordt ervaren. Daarnaast vraagt de Rekenkamer verbetering van de informatie over de veiligheidssituatie en over binnen de gemeente uitgevoerde maatregelen. De Rekenkamer is positief over de ene geïntegreerde veiligheidsmonitor die door BZK is ontwikkeld. En om de kwaliteit van het veiligheidsbeleid te meten is door het project Veilige Gemeenten een diagnose-instrument ontwikkeld.

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer is hieronder als PDF te downloaden. Ook treft u daar de reactie van de ministers in PDF aan.