Rampeninformatie via de mobiele telefoon binnen handbereik

Op termijn kunnen we in Nederland via de mobiele telefoon sneller en beter geïnformeerd worden over rampen en aanslagen.

Uit proeven die het afgelopen jaar in verschillende provincies en steden zijn gehouden, blijkt dat de zogenaamde cell broadcast technologie mogelijkheden biedt om mensen in een specifiek gebied (bijvoorbeeld een rampgebied) snel en doeltreffend te alarmeren en te informeren over wat ze moeten doen. Cell broadcast kan hiermee als een aanvulling en op termijn mogelijk zelfs als vervanging van de bekende sirenes worden gezien. De eigenaar heeft de telefoon bijna altijd bij zich en met een penetratie van nagenoeg 100% is de mobiele telefoon alom aanwezig.

Dit schrijft Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken, mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in een brief aan de Tweede Kamer over een eerste serie proeven met de cell broadcast technologie.

Cell broadcast is een toepassing die het mogelijk maakt om snel tekstberichten te sturen naar mobiele telefoons die zich binnen een specifiek geselecteerd gebied bevinden. Belangrijk verschil met het versturen van sms’jes is dat je geen telefoonnummers nodig hebt. Iedereen met een mobiele telefoon in het gebied ontvangt het bericht. Recent zijn onder regie van Economische Zaken proeven gedaan met cell broadcast. In totaal hebben ongeveer 8.000 mensen aan de proeven meegedaan.

De proeven maakten duidelijk dat cell broadcast inderdaad geschikt is om mensen tijdens een ramp te informeren. Ze kunnen naast de melding ook informatie krijgen hoe te handelen. Bijkomend voordeel is dat bij overbelasting van het mobiele netwerk er geen mobiel telefoonverkeer mogelijk is, inclusief sms. Cell broadcast heeft daar geen last van. Door de toevoeging van een “tekst naar spraak”-applicatie -een tekstbericht dat naar de mobiele telefoon wordt verzonden wordt vervolgens uitgesproken- kunnen ook slechtzienden en automobilisten worden bereikt.

Voordat cell broadcast breed geïntroduceerd kan worden moeten nog wel enkele technische hobbels worden genomen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeert de Tweede Kamer dit najaar over het vervolg van de eerste serie proeven.

De verschillende proeven met cell broadcast trekken veel belangstelling uit het buitenland. Nederland loopt qua innovatie op dit vlak voorop en is één van de eerste landen die samen met bedrijven en hulpverleners serieus de mogelijkheden van grootschalige inzet van cell-broadcast verkent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin van Scherrenburg persvoorlichting Economische Zaken, (EZ), 070 379 6174 / 06- 15028924 e-mail e.v.vanscherrenburg@minez.nl of Frank van Beers (BZK), 070-4268051.