Antwoorden op kamervragen van Van Hijum en Atsma over een project voor jongeren die vastgelopen zijn in het regulier onderwijs en in de reguliere jeugdhulpverlening

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2759325

10 april 2007

Antwoorden van minister Rouvoet, mede namens de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Bijsterveld-Vliegenthart, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Van Hijum en Atsma (beiden CDA) over over een project voor jongeren die vastgelopen zijn in het regulier onderwijs en in de reguliere jeugdhulpverlening (2060709040).

Vraag 1
Kent u het plan van de Initiatiefgroep ‘de Wyldemerk’ om een 7 x 24 uurs voorziening te realiseren in de gemeente Gaasterlân-Sleat, teneinde een stabiel leef– en leerklimaat te creëren voor jongeren die vastgelopen zijn in het regulier onderwijs en in de reguliere jeugdhulpverlening?

Vraag 2
Is het waar dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inmiddels positief heeft gereageerd op het projectvoorstel en de bijbehorende subsidieaanvraag van de Initiatiefgroep, maar dat de goedkeuring wacht op groen licht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?

Vraag 3
Bent u er van op de hoogte dat de langdurige onzekerheid over de definitieve goedkeuring van uw projectvoorstel en de bijbehorende rijkssubsidie zowel de provinciale subsidie van het project, als de koopovereenkomst van de locatie mogelijk in gevaar brengt?

Vraag 4
Bent u bereid om op korte termijn duidelijkheid te verschaffen over de definitieve goedkeuring van het projectvoorstel en de rijkssubsidie?

Antwoord 1 t/m 4
De Initiatiefgroep ‘de Wyldemerk’ is één van de lokale uitvoerders die door het kabinet gevraagd zijn te komen met een projectvoorstel voor de aanpak van onwillige jongeren.
Met de initiatiefnemers is uitvoerig gesproken over de continuiteit na de pilotfase voor de leerlingen die op Wyldemerk worden geplaatst. De definitieve besluitvorming heeft hierdoor op zich laten wachten.
Inmiddels heeft het kabinet positief beschikt op het projectvoorstel en zal de Initiatiefgroep op korte termijn schriftelijk bericht worden over de toekenning van een subsidiebedrag van
euro 2 mln. en de daarbij geldende condities voor de uitvoering van de pilot “ Aanpak Kansarme Jongeren”.