Meer wethouders jeugd nodig

Elke gemeente moet een wethouder voor jeugd en gezin krijgen, vindt minister Rouvoet.

Deze wethouders moeten vanuit de lokale overheid betrokken zijn bij de Centra voor Jeugd en Gezin, die het kabinet wil opzetten. Rouvoet zei dit gistermiddag bij de eerste bijeenkomst van Jeugdpoort, een nieuw discussieplatform voor bestuurders in de jeugdsector.

Met de Centra voor Jeugd en Gezin, die de minister als speerpunt van zijn beleid beschouwt, moet er geen extra laag van jeugdzorg ontstaan bovenop de instanties die er al zijn. ‘We moeten juist samenbrengen wat al bestaat’, aldus Rouvoet.

Geen stelselwijziging
Verder meldde Rouvoet tijdens de bijeenkomst geen heil te zien in grote stelselwijzigingen in de jeugdzorg. ‘We moeten geen energie kwijtraken aan een tijdrovende stelselwijziging waardoor we minder zouden toekomen aan het uiteindelijke doel, namelijk een beter functionerende jeugdzorg’, zei hij. Rouvoet reageerde hiermee op een voorstel van de gemeenten. Die zouden graag zien dat de bureaus jeugdzorg onder hen kwamen te vallen in plaats van onder de provincie.