Voorbereidingsoefening Afghanistan

In de driehoek Amersfoort, Arnhem en Zwolle vindt van 16 tot 27 april de integratieoefening Falcon Integration plaats. Deze gezamenlijke training van landmacht en luchtmacht stemt het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af, voordat ze de huidige troepen van de Task Force Uruzgan (TFU) aflossen. De oefenende eenheden vertrekken eind juli naar Uruzgan.

De voornaamste deelnemende landmachteenheden zijn afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade. De 14de afdeling veldartillerie uit het ‘t Harde vormt het nieuwe Provincial Reconstruction Team. 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen vormt samen met 42 Brigade Verkenningseskadron uit Oirschot de nieuwe Battle Group. De logistieke eenheden van de luchtmobiele brigade vormen het Logistic Support Detachement.

De luchtmacht neemt deel aan de oefening met Chinook- en Cougar-transporthelikopters van vliegbasis Soesterberg en Apache-gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van vliegbases Leeuwarden en Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan de grondtroepen.

Tijdens Falcon Integration kan door helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden plaats vanaf 16 april tussen 09.00 uur en 22.00 uur. Daarbij zal zoveel mogelijk overdag worden gevlogen. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats boven de militaire terreinen Deelen, Oldebroekse Heide en Eder Heide.

De TFU richt zich op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid in de provincie Uruzgan en schept voorwaarden voor de bestuurlijke en economische opbouw in Afghanistan. Kolonel Nico Geerts wordt vanaf 1 augustus 2007 de nieuwe commandant Task Force Uruzgan.