Publiekscampagne huiselijk geweld van start

De publiekscampagne tegen huiselijk geweld “Nu is het genoeg. Help jezelf. Help de ander.” gaat vandaag van start. Doel van de campagne is om mensen die met huiselijk geweld in aanraking komen, ertoe te bewegen hulp te zoeken. In spotjes op radio en televisie worden het nieuwe, landelijke telefoonnummer voor advies en hulp 0900-1262626 en de website www.steunpunthuiselijkgeweld.nl onder de aandacht gebracht.

In veel huishoudens komt huiselijk geweld voor. Geschat wordt dat het om ongeveer 500.000 incidenten per jaar gaat. Omdat professionele hulp van buiten vaak noodzakelijk is om huiselijk geweld te stoppen, komt het kabinet met deze brede publiekscampagne.

Om de toegankelijkheid van de hulpverlening te vergroten, wordt één landelijk telefoonnummer geintroduceerd. Slachtoffers, maar ook plegers, familieleden, buren of familie, kunnen voor hulp en advies anoniem naar het nummer 0900-1262626 bellen.

Op de nieuwe website www.steunpunthuiselijkgeweld.nl wordt uitgelegd waarom bellen verstandig is en hoe bij huiselijk geweld hulp kan worden geboden. Ook kunnen slachtoffers van huiselijk geweld via deze website in contact komen met lotgenoten en is een zoekfunctie beschikbaar voor het vinden van hulpverlening in de eigen regio.

De spotjes op radio en televisie worden uitgezonden in de periode van 16 april tot eind mei 2007. Na de campagne zullen het telefoonnummer en de website bereikbaar blijven. Daarnaast worden lokale overheden en instanties voorzien van campagnemateriaal, zoals posters, advertenties en stickers. Ook worden advertenties geplaatst in RTV-gidsen en op internet. De campagne wordt gefinancierd door de ministeries van Justitie, VWS en BZK.