Antwoorden op kamervragen van Agema over patiëntveiligheid in ziekenhuizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2761284

17 april 2007

Antwoorden minister Klink op vragen van het Kamerlid Agema over patiëntveiligheid in ziekenhuizen (2060710950).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat uit onderzoek blijkt dat geregeld instrumenten, gazen, hechtmaterialen en andere materialen bij operaties achterblijven in het lichaam van patiënten? Zo ja, deelt u de mening dat dit absoluut onacceptabel is?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoe vaak komt het voor dat instrumenten en materialen achterblijven in het lichaam van een patiënt en hoe vaak ontstaan er als gevolg hiervan complicaties?

Antwoord 2
Er zijn geen cijfers beschikbaar over de aantallen incidenten waarbij operatiemateriaal achterblijft in het lichaam van de patiënt bij een operatie, of over de complicaties die hierdoor optreden. Zoals ik in mijn antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schippers (VVD) heb aangegeven, vind ik de bestaande signalen echter zorgelijk.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat slechts 5% van de ziekenhuizen een protocol heeft voor het tellen van instrumenten en materialen? Deelt u voorts de mening dat bij alle operaties een dergelijk protocol van kracht moet zijn? Zo ja, op welke termijn is zo’n protocol ingevoerd?

Antwoord 3
Ik onderschrijf het belang van een goede verantwoordelijkheidsverdeling bij het tellen van operatie materiaal. In mijn antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schippers heb ik aangegeven dat de IGZ gebruik maakt van de bestaande norm van de beroepsgroep. De Inspectie zal actief toetsen op deze norm in het vervolgonderzoek naar de operatieve processen.