Geen moratorium op marktwerking, wel onderzoek naar effecten

Het kabinet ziet geen reden voor een moratorium op marktwerking. Wel zal er onderzoek worden gedaan naar de effecten van marktwerking in de verschillende sectoren.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het FNV-rapport “Marktwerking: Time-out!” en het rapport “Een Europa dat werkt” van VNO/NCW. De Tweede Kamer had om een reactie op beide rapporten gevraagd.
Het kabinet is, net als het FNV, van mening dat marktwerking een middel is en geen doel op zich. Centraal moet staan in hoeverre de burger baat heeft (gehad) bij de hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd en die hebben geleid tot fundamentele veranderingen in sectoren als telecom, zorg, verzekeringen, gas, elektriciteit en openbaar vervoer. Het Kabinet is met FNV van mening dat zorgvuldige evaluatie van marktwerkingstrajecten van groot belang is. Lessen uit het verleden kunnen op die manier richting geven aan discussies over de toekomst. Daarom zal het kabinet onderzoek doen naar de effecten van marktwerking in de verschillende sectoren. De nadruk in dit onderzoek zal liggen op de gevolgen voor de burger, als consument en als belastingbetaler. Het gaat dan onder meer om de kwaliteit, toegankelijkheid en de doelmatigheid van de besteding van publieke middelen en de continuïteit van dienstverlening.
In de tussentijd ziet het kabinet geen reden voor een moratorium op marktwerking. Het zal - in overleg met parlement en maatschappelijke partijen - bij elke hervormingsoperatie zorgvuldig overwegen of de burger baat heeft bij de gevolgen.

Meer informatie
Voor journalisten:
Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379 75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl
De volledige tekst van de kamerbrief is te vinden op www.ez.nl/content.jsp?objectid=45706