Minister-president Balkenende op bezoek bij leerwerktraject

Verslag van het bezoek aan het leerwerktraject voor gehandicapte jongeren.

We hadden een brief gestuurd en gezegd: wij zouden graag wat willen laten zien tussen de combinatie maatschappelijk ondernemersschap en met name de levensdomeinen vrije tijd en arbeid. Wij denken dat we in die combinatie toch heel veel kunnen doen, heel projecten, netwerkorganisaties, bedrijfjes opzetten. En per saldo allemaal met hetzelfde doel: jongeren en mensen met een handicap aan een baan te helpen of in ieder geval sociaal te integreren.
Minister-president Balkenende:
Hoe lang zit je hier al?
Jongere:
Al een maandje ongeveer.
Minister-president Balkenende:
En bevalt het?
Jongere:
Ja, leuk.
Minister-president Balkenend:
Ben je hier de hele dag mee bezig?
Jongere:
Ja, bijna de hele dag.
Minister-president Balkenende:
Hoe laat beginnen jullie nu?
Jongere:
Vanmorgen zijn we begonnen om 11.00 uur.
Minister-president Balkenende:
En vind je dit moeilijk?
Jongere:
Nee.
Minister-president Balkenende:
Ja, ik kom er even bij. Wat ben je aan het doen?
Jongere:
Theorie over auto's aan het leren. Die auto is, die is niet eens zo oud, die is 4,5 jaar en dan moeten deze dingen worden vervangen
En hier proberen wij lichtverstandelijk gehandicapten met grotendeels al een psychiatrische gedragsproblematiek in een leer- en werkomgeving specifieke vaardigheden aan te leren, die uiteindelijk ook worden afgesloten met deelcertificaten (ROC goedgekeurd) en die vervolgens ook daadwerkelijk te begeleiden naar werk, want integratie is aan de ene kant werk, werk en nog eens werk, dat zeggen wij altijd al, aan de andere kant ook sociaal integreren via vrije tijd. Het is iedere keer ook weer zoeken naar een nieuwe uitdaging en nieuwe stukken die je aan kunt leren.
Ja absoluut.
En we moeten het toch proberen simpel te houden, zodat mensen weer terug kunnen.