Stemmachines een verweesd dossier

Het rapport van de Commissie Besluitvorming Stemmachines 'Stemmachines een verweesd dossier' omvat een beschrijving van de wijze waarop bewindspersonen, adviescollege en andere betrokken partijen het onderwerp hebben benaderd. Daarbij is ook betrokken dat de Kieswet in de voorschriften een decentraal karakter draagt.

Het rapport beziet het onderwerp vanuit een politiek-bestuurlijke oog en ziet minder op de technische werking van de stemmachines. Het beschrijft chronologisch de politieke ontwikkelingen ten aanzien van stemmachines, destilleert daaruit een aantal conclusies over de handelwijze van de betrokken partijen en doet aanbevelingen voor de toekomst.

Conclusies

Volgens de commissie Besluitvorming stemmachines heeft dit onderwerp, een relevant onderdeel in het verkiezingproces, niet de aandacht gekregen die het verdiende. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft te weinig oog gehad voor kwetsbaarheden in het gebruik van stemmachines. Het ministerie is traag en niet-actiegericht omgegaan met signalen, adviezen en brieven dat de Kieswet, het Kiesbesluit en de Regeling goedkeuring stemmachines aangepast moesten worden. Op momenten dat er gehandeld kón worden, gebeurde dat niet. Politieke aansturing ontbrak. Het decennia volledig vertrouwen op de informatie die door de leveranciers en keuringsinstelling worden aangeleverd, heeft het ministerie op achterstand gezet.

De commissie Besluitvorming Stemmachines uit waardering voor de wijze waarop BZK, onder verantwoordelijkheid van minister Nicolaï, de problemen vanaf de zomer 2006 ter hand heeft genomen. De maatregelen die met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen zijn getroffen, beoordeelt de commissie als adequaat.