Antwoorden op vragen over gebruik dienstauto minister Ter Horst

Antwoorden op kamervragen van de leden Wilders en Van Dijck (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over haar brief van 28 maart inzake het privégebruik van dienstauto’s.

1)
Waarom meldt u nu pas dat u in uw vorige functie als burgemeester van Nijmegen uw dienstauto heeft gebruikt voor privé-reizen en voor vervulde nevenfuncties die u niet als burgemeester had?

Antwoord
Daartoe was eerder geen aanleiding. Bij brief van 22 maart j.l heb ik, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, de Kamer geïnformeerd over de fiscale behandeling van de dienstauto’s van de cdK’s en burgemeesters. In deze brief werd ook gewag gemaakt van overleg met het Georganiseerd Overleg burgemeesters waar het de burgemeesters betreft.
Nu mij is gebleken dat ik er vanuit moet gaan dat ook navordering geschiedt voor het gebruik van de dienstauto in mijn vorige functie als burgemeester van Nijmegen, heb ik de Minister van Financiën verzocht om het overleg met de burgemeesters voor zijn rekening te nemen. Daarover heb ik de Kamer terstond geïnformeerd.

2)
Had u dit ook aan de Kamer gemeld als u niet duidelijk was geworden dat de belastingdienst ook het gebruik van dienstauto’s in andere dan de vier grote steden zou gaan onderzoeken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Zoals bij het antwoord op vraag 1 is vermeld, was de enige aanleiding voor mijn schrijven mijn besluit om de minister van Financiën te verzoeken het overleg met de burgemeesters over het dienstauto-gebruik te voeren. Dit om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

3)
Wanneer precies heeft u aan de fiscus gemeld dat u de dienstauto ook voor privédoeleinden en nevenfuncties heeft gebruikt? Kunt u dit aangeven voor alle jaren dat u burgemeester van Nijmegen was? Hoeveel kilometers privégebruik van de dienstauto betreft het hier per jaar en in het totaal?

Antwoord
Zoals eerder aangegeven, is de bijtelling voor het gebruik van dienstauto’s aan de orde gekomen door het belastingonderzoek bij provincies en gemeenten. Ik wacht het onderzoek en de beslissing van de inspecteur af.

4)
Deelt u mijn mening dat het – ongeacht de fiscale bijtellingsregeling - sowieso ongepast is als burgemeester de dienstauto voor privédoeleinden te gebruiken? Heeft u hier spijt van? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Uitgangspunt is dat met het gebruik van de dienstauto door een burgemeester het belang van de gemeente is gediend. Het is een zaak van de burgemeester en de gemeente hoe dit wordt geregeld. Dat betreft ook het gebruik van de dienstauto voor ritten naar nevenfuncties. Voor zover de dienstauto wordt gebruikt voor andere dan gemeentelijke doeleinden, kan worden besloten dat de gemeente de kosten voor het gebruik van de dienstauto factureert, zoals beschreven in de brief van 22 maart jl.