Antwoorden op kamervragen van Ormel en Schermers over euthanasie bij dementie

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2759627

20 april 2007

Antwoorden van staatssectretaris Bussemaker op vragen van de Kamerleden Ormel en Schermers over euthanasie bij dementie (2060710340).

Vraag 1
Wat is uw mening over de krantenkop "euthanasie bij demente patiënt moet kunnen”?

Vraag 2
Vindt u het geoorloofd dat een SCEN-arts naar buiten treedt met zijn mening dat euthanasie bij een dementerende patiënt moet kunnen vóórdat de toetsingscommissie de afwegingen die gemaakt zijn, publiceert?

Vraag 3
Deelt u de mening van de SCEN-arts dat het begrip wilsbekwaamheid bij dementerenden van een context moet worden voorzien om een goede afweging te kunnen maken of een verzoek tot euthanasie weloverwogen en vrijwillig gedaan wordt?

Vraag 4
Deelt u de mening dat euthanasie bij een demente patiënt niet kan en dat een euthanasieverzoek van een dementerende patiënt moet voldoen aan de wettelijke criteria?


Antwoord 1, 3 en 4
Het wettelijk kader is gelijk voor alle gevallen van euthanasie. Dat betekent dat elke melding van euthanasie door een regionale toetsingscommissie euthanasie wordt getoetst aan de hand van zorgvuldigheidseisen zoals vastgelegd in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Bij een melding van euthanasie bij een patiënt met dementie spitst de toetsingsproblematiek zich in het algemeen toe op de criteria van het vrijwillig en weloverwogen verzoek en die van het ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In het jaarverslag 2005 van de regionale toetsingscommissies euthanasie wordt aangegeven, dat in algemene zin euthanasie bij dementiepatiënten niet snel in overeenstemming met de zorgvuldigheidseisen kan worden uitgevoerd. Toch kan de toetsing, gelet op de specifieke omstandigheden van het individuele geval, ook bij patiënten die lijden aan een vorm van dementie tot het oordeel leiden dat er sprake was van een situatie die voldoet aan de zorgvuldigheidseisen. Ik verwijs hieromtrent ook naar de beantwoording van vragen van de leden Rouvoet en Van der Vlies aan de Minister van Justitie over euthanasie bij dementie d.d. 4 juni 2004. In 2005 hebben de toetsingscommissies enkele meldingen ontvangen van euthanasie van patiënten met dementie. In deze gevallen betrof het patiënten in een relatief vroeg stadium van de ziekte.

Antwoord 2
De melding waar de SCEN-arts aan refereert, is reeds eind 2006 afgehandeld. Het feit dat het oordeel nog niet is gepubliceerd, doet in dit geval dan ook niet terzake.