Heemskerk: onderzoek naar arbeidsvoorwaarden postsector

Er komt een onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden en de beloning in de postsector. En er wordt scherp gelet op de prijs van de postzegel. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk donderdag 19 april gezegd tijdens het debat over de vrije postmarkt in de Tweede Kamer.

‘We moeten onderzoeken of er geen sluiproutes zijn om mensen onder te betalen,’ zei Heemskerk. De staatssecretaris ziet ook toe op de prijs van postzegels. “De universele dienst moet betaalbaar blijven.”

Heemskerk sprak donderdag met de Kamer over de nieuwe Postwet. De nieuwe wet regelt dat het monopolie op post tot 50 gram – nu in handen van TNT – per 1 januari 2008 wordt opgeheven. Hierdoor kunnen andere bedrijven ook op de markt van postbezorging toetreden: er komt meer ruimte voor concurrentie en nieuwe diensten.

In het nieuwe wetsvoorstel blijft een brievenbus op 500 meter beschikbaar in de steden en grote dorpen. Er blijven ook 2100 postkantoren. De postbezorging verandert ook niet: een brief wordt een dag na het posten bezorgd, zes dagen in de week.