Hoge Amerikaanse onderscheiding voor commandeur

Commandant Frank Sijtsma, Commandant der Zeemacht in het Caraibisch Gebied, kreeg gisteren uit handen van admiraal Hathaway een hoge Amerikaanse onderscheiding. De Legion of Merit werd hem toegekend voor de voortreffelijke wijze waarop hij een bijdrage levert aan de internationale strijd tegen drugs.

Vanaf het moment dat hij medio 2004 aantrad vond een ongeëvenaarde gezamenlijke inzet plaats om counterdrugsoperaties uit te voeren in de Carabische Zee en de Golf van Mexico. Onder zijn leiding droegen varende en vliegende eenheden bij aan de onderschepping van 22.262 kilo cocaïne, 85 kilogram heroïne en 1100 kilogram marihuana. Hierbij werden 52 vaartuigen in beslag genomen en 152 drugssmokkelaars gearresteerd. Volgens de oorkonde waren de leiderschaps- en diplomatieke kwaliteiten van commandeur Sijtsma dan ook een kritieke factor in de evolutie van de internationale strijd tegen drugs.

Sijtsma toonde zich vereerd met de onderscheidng: "Maar laten we niet vergeten dat de eer tevens toekomt aan alle personeelsleden van de Koninklijke Marine en Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba die zich de afgelopen jaren buitengewoon hebben ingespannen om de successen mogelijk te maken."