Nieuw IP van start

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Plasterk (OCW) en Van der Hoeven (Economische Zaken) ingestemd met de instelling van het nieuwe Innovatieplatform.

Het platform staat onder voorzitterschap van minister-president Balkenende. Minister Plasterk wordt eerste vice-voorzitter, minister Van der Hoeven tweede vice-voorzitter.

Het werkterrein van het nieuwe Innovatieplatform wordt verbreed ten opzichte van de vorige periode. Het heeft tot taak de voorwaarden te scheppen, de verbindingen te leggen en de visie te ontwikkelen die nodig zijn om een impuls te geven aan innovatie en ondernemerschap in Nederlands als motor van de productiviteitsgroei en de economische ontwikkeling. Daarbij is er bijzondere aandacht voor maatschappelijke terreinen als zorg, energie en waterbeheer. Verder draagt het Innovatieplatform bij aan de langetermijnstrategie voor innovatie en ondernemerschap die in het kader van het project “Nederland Ondernemend Innovatieland” wordt ontwikkeld. Dit project is een belangrijk onderdeel van pijler 2 uit het regeerakkoord: een innovatieve, concurrerende en ondernemende economie.

Het innovatieplatform telt zeventien leden. Ze zijn geselecteerd uit het bedrijfsleven en de kennis- en onderwijsinstellingen.

Naast de genoemde bewindslieden worden de volgende personen lid van het Innovatieplatform:

De heer drs. J. de Boer (Governance Support)
De heer prof. P. Borst, (Nederlands Kankerinstituut)
De heer prof. dr. R.H. Dijkgraaf (Universiteit van Amsterdam)
De heer ir. W. Draijer (McKinsey/STT)
Mevrouw prof. dr. S.J.M.H.Hulscher (Universiteit Twente)
De heer ir. G.J. Kleisterlee (Philips)
Mevrouw mr. M.J. Oudeman MBA (Corus Group)
De heer drs F. Sijbesma (DSM)
De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan (SER)
De heer drs. R.M. Smit (Vrije Universiteit/Christelijke Hogeschool Windesheim)
De heer drs. C.A.M. Tetteroo (ROC Eindhoven)
Mevrouw M. Usta (Colourful People)
De heer S.E. Verhart (Media Republic)
Mevrouw drs. C. Zuiderwijk (Tergooi ziekenhuizen)

De heer dr. J.P. van den Toren wordt benoemd tot secretaris.

Het Innovatieplatform komt eind april voor het eerst bijeen. Tijdens dit constituerende beraad zullen de nieuwe leden de strategie en het werkprogramma voor de komende kabinetsperiode bepalen. De resultaten hiervan worden op een later tijdstip gepresenteerd.