Start van de Wereldverkeersveiligheidsweek


Minister Eurlings: 'We zijn hier in hartje Den Haag bij het gemeentehuis en we zijn hier bij de opening van de Wereldverkeersveiligheidsweek Nederland. Heel veel jongeren hebben die week hier geopend en ik vind het fantastisch, net omdat het jongeren zijn.'

Minister Eurlings spreekt met enkele kinderen: 'Hebben jullie het op school over verkeersveiligheid gehad?'

Jongen: 'Ja, verkeersexamen.'

Minister Eurlings: 'Verkeersexamen?'

Minister Eurlings spreekt de jeugd op het Spuiplein toe: 'Verkeersveiligheid is heel erg belangrijk en jullie begrijpen dat. Allereerst omdat jullie hier zijn, jullie laten zien hoe belangrijk jullie het vinden. Ik sprak net met een paar van jullie, jullie waren er apetrots op dat jullie de verkeersveiligheidsexamens op school hadden gehaald. Hartstikke goed!'

Minister Eurlings licht toe: 'Jongeren tussen de 16 en 24 blijven veel meer sterven in het verkeer dan alle andere leeftijdscategorieën en daarom dat die jongeren hier echt centraal moeten staan. Er moet nog veel meer aandacht voor de jeugd zijn, dat ze begrijpen dat het verkeer gevaarlijk is maar dat ze vooral weten: hoe kunnen wij op een veilige manier met de fiets door dat drukke verkeer.'

Minister Eurlings tegen kind op step: 'Laat maar eens kijken. Is dat gevaarlijk of niet? Nee?'

Minister Eurlings licht toe: 'Wat je ziet bij alle verkeersveiligheidsonderzoeken, nu bij de cijfers over het laatste jaar: wij doen het hartstikke goed in Nederland, de op één na beste in de hele wereld en nog iets beter dan vorig jaar, weer een beetje beter, alleen het is nooit goed genoeg. Meer dan 800 doden, ook nog het afgelopen jaar, dat zijn er 800 te veel. Dramatisch dat nog steeds zoveel mensen sterven. De doestelling is: nog veel minder doden, maximaal nog maar 750 in 2010. Dus we gaan het echt nog een stuk naar beneden brengen. Wat daarbij vooral belangrijk is, is heel veel les op school. Niet alleen in theorie, maar ook het leren echt op zo'n fiets overeind blijven. Stevig op die fiets zitten. Dus die verkeersveiligheid is niet alleen theorie, hier tussen de oren, maar ook gewoon het leren doen.'