Eurlings leest voor uit 'Ontnapt uit de dode hoek'

Begeleid door toeterende vrachtwagens laten de basisschoolleerlingen ballonnen op. Daarna fietsen schrijver Paul van Loon en minister Camiel Eurlings onder luid gejuich de vrachtwagenloods vol met leerlingen binnen.

Minister Eurlings tegen de basisschoolleerlingen: 'En daarom vind ik het zo leuk dat ik hier vandaag niet alleen ben maar met Paul van Loon, want hij heeft een mooi boekje geschreven. Een boekje waar het met name gaat over het fietsen, maar ook het gevaar van een vrachtwagen en hoe je dat kunt voorkomen. En ik hoop dat jullie niet alleen dat boekje lezen, maar dat jullie met dat boekje nog veel meer gaan praten over: hoe zorgen we dat we nog veiliger op die fiets zitten.'

Paul van Loon tegen de basisschoolleerlingen: 'Ik vind het leuk dat jullie er zijn en inderdaad wat de minister net zei: ik heb een boek geschreven over de dode hoek. Dat heeft het ministerie mij verzocht in de hoop dat als jullie dat boek lezen je eigenlijk erbij stil staat hoe gevaarlijk die dode hoek is.'

Minister Eurlings leest voor: 'Help, help, Sam help me! Ik zit gevangen! De stem is haast onverstaanbaar. Een gezicht staart Sam aan. Een vaag gezicht, alsof er mist overheen ligt.'

Minister Eurlings licht buiten toe: 'Samen met Paul van Loon heb ik het boek gepresenteerd over de dode hoek, wat naar alle scholen in Nederland is gestuurd. Dat boek is zo belangrijk omdat het kinderen aan het denken moet zetten over het gevaar van het verkeer, het gevaar van vrachtwagens, die dode hoek, maar ook meer het verkeer in het algemeen. En dan met name de vraag: hoe kun je nu als kind veilig in dat verkeer gaan bewegen.'

Paul van Loon leest voor: 'Haar lange rode haar wappert als een vlam achter haar aan wanneer zij om de hoek verdwijnt. Grinnikend trapt Raphaël verder.'

Minister Eurlings: 'We hebben het boek net op een heel spannend moment gestopt. Ik hoop dat dat alleen maar jullie motiveert om het uit te lezen in de klas en daarna ook heel erg over die verkeersveiligheid verder door te praten.

Minister Eurlings vanuit de cabine van een vrachtauto tegen een groep leerlingen: 'Maar dat heb je al gehoord hè? Met die spiegel hebben we het al een stuk veiliger gemaakt want hierboven kun je al veel meer zien. Maar als jullie echt daar staan met de fiets dan zien we jullie nog steeds niet en dat is dus heel gevaarlijk. Dus blijven oppassen want die vrachtwagens zijn heel groot en dat blijft heel erg gevaarlijk.'

Minister Eurlings: 'Als je dat hier ziet, vierhonderd scholieren dolenthousiast en niet alleen vandaag bezig met verkeersveiligheid. Ze hebben net verkeerstoets gehad, over een paar weken heeft men een fietstest op de fiets zelf. Zo moet het zijn, dat is een goed voorbeeld, en ik hoop dat alle scholen in Nederland rond deze dagen zo intensief met verkeersveiligheid bezig zijn.'