Antwoorden op kamervragen over het bericht dat een Antilliaanse Nederlander in Veenendaal is belaagd door twee kopstukken van extreemrechtse groeperingen

1. Vraag
Kent u het artikel ‘Radicalen belagen Antilliaan. OM verzwijgt opnieuw racistische aanval door rechts-extremisten’, waaruit blijkt dat in de nacht van 25 november 2006 een Antilliaanse Nederlander in Veenendaal is belaagd door ‘twee kopstukken van extreemrechtse groeperingen’, die hem racistische scheldwoorden toevoegden, bedreigden en mishandelden? 1)

1. Antwoord
Ja

2. Vraag
Kent u de ‘Dietse Kameraden’, die op hun website ingaan op deze zaak en beweren dat ‘die nikker de boel overtrokken heeft’?

2. Antwoord
Ja

3. Vraag
Ziet u aanleiding actie te ondernemen tegen de discriminerende uitingen op deze website?

3. Antwoord
De betreffende uitspraak “die nikker heeft de boel zwaar overtrokken” is niet te kwalificeren als het zich in het openbaar, opzettelijk beledigend uitlaten over een groep mensen wegens, bijvoorbeeld, hun ras (artikel 137c Wetboek van Strafrecht). Het is een uitlating gericht aan een individu en er wordt geen uitlating gedaan over een groep mensen, zoals dit artikel vereist. Mogelijk zou de uitspraak als belediging in de zin van artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht kunnen worden gekwalificeerd. Er is echter geen aangifte op klacht bij het parket of de politie Utrecht bekend. Derhalve is er geen vervolgingsrecht voor het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie te Utrecht zal de website aan een nader onderzoek onderwerpen. Het onderzoek zal uitsluitsel geven of er ten tijde daarvan teksten op de website staan die zijn te kwalificeren als een strafbaar feit zoals strafbaar gesteld in artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht.

4. Vraag
Acht u deze organisaties een bedreiging voor de democratische rechtsorde, mede gelet op uw beantwoording van schriftelijke vragen 2) waarin u meedeelde dat rechtsextremistische groeperingen in de gaten worden gehouden door de AIVD en dat van het toentertijd betrokken Aktieftront Zuid-Holland-Zuid werd bezien of het een bedreiging voor de democratische rechtsorde vormt?

4. Antwoord
Omdat uit de vraag niet duidelijk wordt op welke rechtsextremistische organisaties precies gedoeld wordt en omdat de aard en omvang van de dreiging per organisatie of groepering verschilt, verwijs ik voor het antwoord op deze vraag naar de antwoorden op vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken over de rechtsextremistische organisatie Blood & Honour (Tweede Kamer, 2006-2007, Aanhangsel, nr. 567), in het bijzonder de antwoorden op de vragen 4 en 5, en naar de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de minister van Justitie, over ontwikkelingen rondom rechtsextremistische groepen d.d. 8 december 2006 (Tweede Kamer, 2006-2007, 28 684, nr. 106).

5. Vraag
In hoeverre zijn de recente racistische aanvallen aanleiding voor een grotere alertheid ten aanzien van rechtsextremistische groeperingen, daar waar u op eerdere schriftelijke vragen 3) nog antwoordde dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat rechtsextremistische groeperingen de samenleving willen ontwrichten door het gebruik van geweld en dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het fenomeen rechtsextremisme?

5. Antwoord
De AIVD heeft eerder al aanleiding gezien om met verscherpte aandacht naar rechtsextremisme in Nederland te kijken. Dit is verwoord in de brief bedoeld in antwoord op vraag 4. Daarin is tevens aangegeven dat recente incidenten niet de aanleiding vormden voor deze verscherpte aandacht.

6. Vraag
Bent u bereid ervoor te zorgen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in haar eerstvolgende rapportage nadrukkelijk ingaat op de activiteiten van extreemrechtse organisaties, die zich door hun activiteiten buiten de rechtsorde plaatsen?

6. Antwoord
De eerstkomende openbare publicatie van de AIVD zal het jaarverslag over 2006 zijn, dat eind april 2007 verschijnt. Hierin zal worden ingegaan op activiteiten van en ontwikkelingen rondom diverse rechtsextremistische partijen, organisaties en groeperingen. Desgewenst kan de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer nader geïnformeerd worden.

1) Antilliaans Dagblad, 29 januari 2007

2) Aanhangsel Handelingen nr. 2070, vergaderjaar 2005-2006

3) Aanhangsel Handelingen nr. 567, vergaderjaar 2006-2007