Korporaal Strik herdacht in Kamer

Korporaal Cor Strik verdient het diepste respect van de regering en de Tweede Kamer. Dat zei minister Eimert van Middelkoop vanmiddag voorafgaand aan het algemeen overleg van onder meer de Vaste Commissie Defensie over Afghanistan.

Korporaal Strik kwam vorige week om het leven in de provincie Helmand toen tijdens een patrouille een explosief afging. Hij maakte deel uit van de Charlie-compagnie 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel, bijgenaamd de Tijgercompagnie. "Korporaal Cor Strik deed mee aan een missie waartoe de regering destijds had besloten en waarmee de Kamer heeft ingestemd. Dat betekent dat wij allen tot deze korporaal in een verantwoordelijkheidsrelatie staan", stelde Van Middelkoop.

"De inzet van korporaal Strik, de verantwoordelijkheid die hij op zich nam, wetend van de risico's, en tenslotte zijn dood ontlenen hun betekenis aan het doel van de missie. Het betreft de waarden die wij fundamenteel en universeel achten: de rechtsstaat, wederopbouw, stabiliteit, vrijheid, gelijkheid en veiligheid. Die waarden heeft Cor Strik willen dienen als militair. Hij gaf daarvoor zijn leven. Het doet veel pijn dat zo te moeten zeggen. Hij verdient ons diepste respect." Ook staatssecretaris Cees van der Knaap en de Kamerleden spraken hun medeleven en respect uit.

Vrijdag wordt korporaal Strik begraven in zijn woonplaats Amersfoort.