Lozingenbesluit open teelt en veehouderij is gewijzigd

Het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij dat in 2000 is ingesteld is gewijzigd en zal op 23 mei 2007 in werking treden. Het Lozingenbesluit bevat maatregelen om de emissies van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater terug te dringen. Om het effect van de regeling te vergroten is in overleg met de Unie van Waterschappen en de landbouworganisaties besloten het besluit aan te passen.

De aanpassingen zijn het gevolg van een evaluatie van het Lozingenbesluit in 2004. Daaruit bleek dat in het oppervlaktewater nog vaak te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen worden gevonden. Daarnaast werd ook duidelijk dat de naleving en handhaving van de maatregelen nog niet op het gewenste niveau waren. Bovendien kwamen waterschappen en de agrarische sector nog regelmatig een aantal praktische knelpunten tegen die door deze aanpassingen zijn opgelost.

Het gaat o.a om de volgende maatregelen:

  • Maatregelen voor de fruitteeltsector waarmee het verwaaien van bestrijdingsmiddelen naar oppervlaktewater met 90 % verminderd.
  • In aangewezen gebieden met gespecialiseerde bollenteelt vallen percelen waarop bollen niet permanent worden geteeld voortaan onder het Lozingenbesluit.
  • Het is niet meer nodig om perceelsgegevens door te geven aan het waterschap als deze al zijn gemeld aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast zijn door de aanpassingen ook andere administratieve lasten weggenomen.
  • Het spoelwater bij asperges mag voortaan zonder recirculatie op het oppervlakte worden geloosd, mits het aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
  • Voor het lozen van afvalwater, afkomstig van transport- en/of sorteerinstallaties, moet voortaan een individuele vergunning aangevraagd worden.

Het complete overzicht van de aanpassingen in het Lozingenbesluit is te lezen in de folder Wijzigingen Lozingenbesluit open teelt en veehouderij en is bij het waterschap te krijgen. Voor de fruittelers is een aparte folder opgesteld met de voor hen relevante aanpassingen. Deze folder is verkrijgbaar bij de waterschappen Zeeuwse Eilanden, De Stichtse Rijnlanden, Zuiderzeeland, Hollands Noorderkwartier, Hollandse Delta en Rivierenland. Beide folders zijn te downloaden via www.wateremissies.nl Het gewijzigde besluit is gepubliceerd in het Staatsblad van 14 april j.l.