Minister legt krans in Den Haag

Minister Eimert van Middelkoop heeft vanmorgen een krans gelegd op de begraafplaats Westduin in Den Haag vanwege “Australian and New Zealand Army Corps Memorial Day” (ANZAC Day). Op deze dag werden oorspronkelijk de gesneuvelden van de slag bij Gallipoli op 25 april 1915 herdacht, maar laat zich tegenwoordig het best vergelijken met de Nederlandse 4 mei-herdenking. De ambassadeurs van Australië en Nieuw Zeeland in Nederland organiseren deze jaarlijkse herdenking.

De plechtigheid, in bijzijn van ongeveer 170 genodigden, vond plaats op het oorlogsgravengedeelte van Gemenebestlanden van de begraafplaats. De kranslegging is onderdeel van de herdenking en gebeurt bij het Oorlogsmonument voor gesneuvelde militairen van het Gemenebest in de Tweede Wereldoorlog.

Naast minister Van Middelkoop waren plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht vice-admiraal Michiel van Maanen aanwezig. Ook de ambassadeurs van België, Canada, Turkije en het Verenigd Koninkrijk namen deel aan de herdenking.