Rouvoet: meer gevallen van kindermishandeling eerder signaleren

Twee onderzoeken naar de aard en de omvang van kindermishandeling tonen aan dat kindermishandeling omvangrijker is dan in Nederland altijd werd aangenomen. Uit onderzoek van de Leidse Universiteit blijkt dat in 2005 107.200 kinderen tussen de 0 en 17 jaar slachtoffer waren van kindermishandeling. Onderzoek door de Vrije Universiteit van Amsterdam onder scholieren tussen de 12 en 16 jaar leidt tot een schatting van 160.700 kinderen die slachtoffer zijn (geweest). Eerdere schattingen op basis van Amerikaans onderzoek liepen uiteen van 50.000 tot 80.000 gevallen per jaar.

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vindt het een goede zaak dat er nu Nederlandse cijfers bekend zijn geworden. ‘We kennen nu de omvang van het probleem en kunnen ons van daaruit richten op een effectieve aanpak. Deze bevindingen kunnen niet zonder gevolg blijven’, schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De onderzoeken zijn verricht in opdracht van de ministeries van VWS en Justitie en worden aangeboden op de dag dat de nieuwe wettelijke bepaling in het Burgerlijk Wetboek in werking treedt, die kinderen moet beschermen tegen geestelijk en lichamelijk geweld.