Brief aan Tweede Kamer over Evaluatie KOA-experiment met stemmen via internet 2006

Met deze brief informeert staatssecretaris Bijleveld over de evaluatie van het experiment met het stemmen per internet. Dit evenement vond plaats bij de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in 2006 voor kiezers in het buitenland.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 konden kiezers, die vanuit het buitenland mogen stemmen, voor de tweede keer bij wijze van experiment stemmen via internet. Het experiment vond plaats op basis van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Conform het gestelde in de Experimentenwet is het experiment geëvalueerd.

De evaluatie is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van een commissie bestaande uit voorzitter drs. C.M. de Vos (burgemeester van Nieuwegein), mw. P.B.M. van Dijk (directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek) en drs. P.C.J. van der Wel (Rijnconsult).

De belangrijkste uitkomst van de evaluatie is volgens staatssecretaris Bijleveld dat de kiezers in het buitenland vinden dat stemmen per internet toegevoegde waarde heeft boven het stemmen per brief. Het stemmen per internet maakt volgens deze groep kiezers de deelname aan de verkiezing toegankelijker. Deze kiezers willen in de toekomst ook de mogelijkheid hebben om via internet te stemmen.

De adviescommissie Inrichting Verkiezingsproces zal voor 1 oktober 2007 advies uitbrengen over de toekomstige inrichting van het verkiezingsproces. De commissie zal in dat kader ook adviseren over het plaatsonafhankelijk maken van het verkiezingsproces onder meer door het stemmen per internet. Pas nadat de staatssecretaris kennis heeft genomen van het advies van de commissie zal ze een beslissing nemen over mogelijke nieuwe stappen, al dan niet in de vorm van een nieuw experiment met het stemmen per internet voor de kiezers in het buitenland.

De staatssecretaris is in ieder geval van plan de Experimentenwet Kiezen op Afstand te verlengen voor een eventueel experiment bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009.