Heemskerk benoemt voorzitters verkenningscommissies vermindering regeldruk

Sybilla Dekker, oud-minister van VROM en Karel Noordzij, onder andere oud-voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) gaan op verzoek van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en de bewindslieden van Wonen, Wijken en Integratie en van Verkeer en Waterstaat elk een commissie leiden die de regeldruk voor respectievelijk de bouw- en de transportsector helemaal gaan doorlichten.

Dekker en Noordzij gaan elk met een groep deskundigen uit bedrijfsleven, wetenschap, decentrale overheden, handhaving en toezicht en samen met de departementen een verkenning doen naar de hele keten van wet- en regelgeving tot toezicht.


De Commissie Fundamentele Verkenning Bouw en de Commissie Fundamentele Verkenning Transport gaan kijken met de ogen van de ondernemer die een product van A naar B wil vervoeren of juist grondstoffen/goederen wil ontvangen en de ondernemer die wil bouwen of wil laten bouwen. Waar zou vanuit een blanco situatie geredeneerd deze ondernemer de overheid tegen moeten komen? Waar is overheidsingrijpen noodzakelijk om essentiële publieke belangen te beschermen en waar kan de ondernemer meer eigen verantwoordelijkheid krijgen? En als overheidsingrijpen noodzakelijk is, hoe kan dat anders met enerzijds goede waarborgen voor de bescherming van publieke belangen en anderzijds zo min mogelijk lasten voor bedrijven?


De Commissies zullen begin 2008 jaar met concrete resultaten komen. Deze zullen aan staatssecretaris Heemskerk en de minister van WWI respectievelijk van V & W worden aangeboden.

Met de instelling van de twee commissies wil Heemskerk een nieuwe impuls geven aan de aanpak van regeldruk. Vanuit het perspectief van de ondernemer zelf wil hij in de verschillende sectoren helder op tafel krijgen waar de regellast ondernemers het meeste in de weg zit. Heemskerk: “Merkbaar minder last van regels, dat is wat mij voor ogen staat.”

Ook heeft Heemskerk met zijn collega’s van Binnenlandse Zaken en Financiën en de VNG een Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten ingesteld. Burgemeester Jacques Wallage van Groningen zit de Taskforce voor.
Met de Taskforce willen de bewindslieden de aanpak van regeldruk in gemeenten een impuls geven. Veel gemeenten doen op eigen initiatief al het nodige om ondernemers te ontlasten. Een brede aanpak die de gemeentegrenzen overschrijdt, heeft echter nog een stimulans nodig.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Gerard Westerhof, persvoorlichter, telefoon (070) 379 7079, e-mail: g.p.m.westerhof@minez.nl