Grote wens KNZB en topzwemmers gaat in vervulling

'Met de komst van het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep gaat een grote wens in vervulling voor de KNZB en de topzwemmers in Nederland.' Dat zei staatsecretaris Bussemaker vandaag in Eindhoven bij de opening van het zwembad.

Dames en heren, beste sporters,

Ik vind het heel bijzonder om hier bij de officiële opening van de De Tongelreep aanwezig te zijn. Dit is niet zomaar een zwembad, maar echt een héél bijzonder zwembad, of beter gezegd Nationaal Zwemcentrum.

Waar tref je in Nederland een bad aan met zoveel mogelijkheden? Voor de recreatiezwemmer is er een prachtig golfslagbad met indrukwekkende glijbanen, voor de wat meer serieuze zwemmer zijn er diverse baden om baantjes te trekken en voor de wedstrijdzwemmers is er een 50 meter wedstrijdbad. De accommodatie voldoet aan alle internationale eisen en is dus geschikt voor de organisatie van Europese kampioenschappen.

De accommodatie biedt ruime mogelijkheden voor alle zwemsporten, zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.

Bovendien is het trainingsbad voorzien van alle technische hoogstandjes zoals het Vision training systeem waardoor met behulp van camera’s uitgebreide analyses gemaakt kunnen worden.

Met recht kan de Tongelreep zich het nationale zwemcentrum van Nederland noemen!
De bouw van deze accommodatie heeft heel wat voeten in aarde gehad. Hier is jaren aan voorbereidingen aan voorafgegaan. Het oude wedstrijdbad werd al geruime tijd afgedaan als ‘de’ klotsbak, topzwemmers onwaardig.

Maar gelukkig waren daar Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. Zij vestigden in een klap tijdens de Olympische spelen in Sydney in 2000 alle aandacht op zich en op het gebrek aan goede trainings- en zwemmogelijkheden voor het topzwemmen in Nederland. Dankzij hun olympische successen kwamen de plannen voor de vernieuwing van het zwembad in een stroomversnelling.

Het toenmalige kabinet stelde 4,5 miljoen euro beschikbaar. Het gemeentebestuur van Eindhoven heeft zich vervolgens enthousiast ingezet om de begroting sluitend te krijgen en te starten met de bouw van deze topzwemaccommodatie.

En daarin zijn ze met verve geslaagd. Ik wil het gemeentebestuur en alle andere betrokkenen dan ook complimenteren met deze unieke accommodatie. Hiermee is voor de KNZB en topzwemmers in Nederland een grote wens in vervulling gegaan.

Ik heb begrepen dat diverse grote evenementen al gepland staan: De Dutch Open Swimmcup in dit najaar, het EK zwemmen en het EJK lifesaving in 2008. Ik reken er op dat Nederlandse sporters optimaal presteren nu ze voor eigen publiek kunnen strijden in deze prachtige accommodatie.

Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep ontvangt jaarlijks 900.000 bezoekers. Een ongelooflijk groot aantal. Ik wens alle gebruikers, zowel de topsporters als de recreanten heel veel plezier en succes, in deze bijzondere zwemaccommodatie.