Mediation succesvol, goedkoper en vaak minder tijdrovend

Mediation heeft een belangrijke plek verworven als aanvulling op rechtspraak om een geschil op te lossen. Er wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van mediation als aanvulling op rechtspraak om geschillen op te lossen en veel zaken worden naar tevredenheid afgehandeld. Minister Hirsch Ballin wil blijvend aandacht voor mediation omdat het als een goed alternatief kan fungeren.

Mediation wordt niet langer alleen ingezet bij scheidings- en omgangskwesties of geschillen over arbeidsverhoudingen. Ook het bedrijfsleven maakt vaker gebruik van mediation, bijvoorbeeld in de verzekeringsbranche als het gaat om de afwikkeling van letselschade. Ook de overheid gebruikt mediation op het gebied van bestuursrecht bij conflicten met burgers. Het is goedkoper en vaak minder tijdrovend omdat het procedures bij de rechtbank kan voorkomen.