Vliegoefening boven Marnewaard

In verband met de oefening Basic Windmill, vliegen er van dinsdag 1 mei tot en met vrijdag 4 mei militaire jachtvliegtuigen boven het oefenterrein de Marnewaard in Noord-Groningen. Samen met eventuele bondgenootschappelijke luchtstrijdkrachten, voert de luchtmacht in deze periodevluchten uit voor Low Level Close Air Support.

Tijdens Basic Windmill wordt er van dinsdag tot en met donderdag gevlogen, elke dag van acht uur in de ochtend tot vijf uur ´s middags. Op vrijdag is dat van 08.00 uur tot 13.30 uur. De oefening Basic Windmill vindt plaats in verband met de opleiding van zogenoemde Forward Air Controllers. Het gaat hierbij om militairen van landmacht en marine, die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtbommenwerpers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom het militaire oefengebied de Marnewaard.

De deelnemende vliegtuigen vliegen boven en rondom de Marnewaard op lage hoogte. Binnen een straal van 15 kilometer vanaf het oefenterrein, mag worden gevlogen tot een minimum hoogte van 500 voet (150 meter), met uitzondering van het Waddengebied. Boven de Marnewaard geldt een minimum vlieghoogte van 250 voet (75 meter) boven hindernissen.

Aangezien het Waddengebied is aangewezen als staatsnatuurmonument, worden de voorwaarden voor vliegen boven de Waddenzee (minimum vlieghoogte van 450 meter) bij deze oefening nadrukkelijk gehandhaafd. Om reden van vliegveiligheid, houden de toestellen boven zogenaamde bird sanctuaries een minimale vlieghoogte van 1000 voet (300 meter) aan.