Antwoorden op kamervragen over het gratis verstrekken van ID-kaarten aan dertienjarigen door de gemeente Harenkarspel

Antwoorden van staatssecretaris Bijleveld op kamervragen van het lid Wolfsen (PvdA) over een gratis id-kaart voor 13-jarigen. (Ingezonden 12 april 2007)

1
Kent u het bericht dat de gemeente Harenkarspel een gratis id-kaart verstrekt aan 13-jarigen? 1)

Antwoord
Uit navraag bij de gemeente Harenkarspel is gebleken dat de gemeente met ingang van 1 januari 2007 aan dertienjarigen gratis een Nederlandse identiteitskaart verstrekt. Het betreft hier een proef voor de duur van één jaar waarvoor de gemeente de kosten draagt. Alleen dertienjarigen die een document als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht nodig hebben om zich te kunnen legitimeren bij hun werkgever komen voor deze gratis verstrekking in aanmerking.

2
Deelt u de mening van de gemeente dat aan deze groep jongeren desgewenst het identiteitsbewijs eerder gratis verstrekt zou moeten kunnen worden dan op de thans vastgesteld leeftijd van 14 jaar? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om ervoor te zorgen dat deze jongeren die kaart al gratis kunnen krijgen op hun 13e, zodat ze zonder belemmeringen een (vakantie-)baantje kunnen aanvaarden?

Antwoord
Bekend is dat er jongeren zijn die reeds voor hun veertiende jaar een eigen identiteitsbewijs aanvragen. Zij doen dit bijvoorbeeld vanwege een schoolreis naar het buitenland of omdat zij een arbeidsovereenkomst aangaan, waarvoor zij over een eigen identiteitsbewijs (Nederlandse identiteitskaart of paspoort) moeten beschikken. Dit is niet nieuw en ook niet dat dit voor de jongeren kosten met zich meebrengt.
Met de introductie van de uitgebreide identificatieplicht (toonplicht) vanaf veertien jaar op 1 januari 2005 is een nieuwe situatie ontstaan. Jongeren zijn op die leeftijd verplicht een identiteitsbewijs aan te schaffen om aan hun identificatieverplichting te kunnen voldoen. Met het oog op het bevorderen van een goede uitvoering van de wettelijke identificatieplicht is daarom besloten tot de eenmalige kosteloze verstrekking van een Nederlandse identiteitskaart aan veertienjarigen. De kosten van deze maatregel bedroegen in 2006 ongeveer 6 miljoen Euro.

De gratis Nederlandse identiteitskaart is verbonden aan de Wet op de identificatieplicht. Ik zie geen reden om de gratis Nederlandse identiteitskaart aan een andere leeftijd te koppelen. Geen enkele andere wettelijke identificatieverplichting legt aan iedere (bijvoorbeeld) dertienjarige de verplichting tot aanschaf van een identiteitsbewijs op. Daarnaast brengt een verandering van de leeftijd aanzienlijke financiële kosten met zich mee.

Ik zal dan ook niet overgaan tot wijziging van de leeftijd voor een gratis Nederlandse identiteitskaart.

1) www.rondjeschagen.nl