Minister-president opent 'Marine en Michiel'

In het Atrium van het Stadhuis in Den Haag heeft minister-president Balkenende dinsdag een tentoonstelling over Michiel Adriaenszoon de Ruyter geopend. Het is een van de vele evenementen over deze Nederlandse zeeheld.

Minister-president Jan Peter Balkenende toonde zich trots op de stoere Zeeuw uit Vlissingen, zoals Gerard Brandt de zeeheld in een loflied noemde. Volgens Balkenende past er meer waardering voor prestaties die onder rood-wit-blauwe vlag zijn geleverd. ´We moeten ophouden met het negeren of weg relativeren van historische verdiensten. (…) De betekenis van Michiel Adriaenszoon de Ruyter voor ons land is groot geweest.´

De tentoonstelling ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van De Ruyter is gerealiseerd door het Instituut voor Militaire Historie, in samenwerking met de Koninklijke Marine en de AudioVisuele Dienst Defensie.

De band met de marine bleek uit de ruime vertegenwoordiging die bij de opening aanwezig was ter ere van ´s lands grootste zeeheld. Militaire muziek klonk door het stadhuis en mariniers kwamen aan kabels uit de nok van het Atrium zeilen.

Vanaf 1 mei tot en met 31 mei is de tentoonstelling ´Marine en Michiel´ tijdens de openingstijden van het stadhuis te bekijken. Daarna is 'Marine en Michiel' in juli te zien tijdens de Internationale Vlootschouw te Vlissingen en op de Nationale Vlootdagen in Den Helder.