Overheidspersoneel meer tevreden dan werknemers in de markt

Gemiddeld genomen is het overheidspersoneel meer tevreden met zijn werk dan het personeel in de marktsector. Tussen beide groepen personeel bestaan duidelijke verschillen in tevredenheid. De overheid staat in de ogen van de werknemers sterk wat betreft de inhoud van het werk, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de mate van zelfstandigheid/verantwoordelijkheden en de relatie met collega’s. Volgens het personeel heeft de overheid een achterstand ten aanzien van de resultaatgerichtheid van de organisatie, de werkstress, de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd en de primaire arbeidsvoorwaarden.

Dit blijkt uit de nieuwe publicatie “Personeels- en Mobiliteitsonderzoek Overheidspersoneel 2006” van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze publicatie staan de belangrijkste uitkomsten van het vorig jaar verrichte onderzoek naar de tevredenheid, de motivatie, het profiel en het arbeidsmarktgedrag van het overheidspersoneel. In totaal hebben bijna 50.000 overheidswerknemers aan dit onderzoek meegewerkt.

De drie belangrijkste redenen voor nieuw personeel om een baan bij de overheid te aanvaarden zijn de inhoud van het werk, de mate van zelfstandigheid/verantwoordelijkheden en de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden. De drie belangrijkste redenen voor het overheidspersoneel om bij zijn werkgever te vertrekken zijn de inhoud van het werk, de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden en het kunnen combineren van het werk met de thuissituatie.

In de strijd om personeel zullen overheidswerkgevers hun aandacht vooral moeten richten op de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden van het personeel. Het personeel is hierover, zowel in de markt als bij de overheid, nauwelijks tevreden en het is de tweede reden om te vertrekken en de derde reden om een baan te aanvaarden. Het belangrijkste vertrek- en aanvaardingsmotief is de inhoud van het werk. Hierover is het overheidspersoneel in hoge mate tevreden. Daarmee heeft de overheid een belangrijke voorsprong op de marktsector. Naast de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden zullen overheidswerkgevers meer aandacht moeten besteden aan de functieaspecten waar de overheid achterloopt op de markt: de resultaatgerichtheid van de organisatie, de werkstress en de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd.