Antwoorden minister Hirsch Ballin inzake topambtenaar ministerie van Justitie

Antwoorden van de Minister van Justitie op vragen van het lid De Wit (SP) over een topambtenaar van het ministerie van justitie (Ingezonden 18 april 2007; nr. 2060712630)

In antwoord op uw brief van 18 april 2007, met nummer 2060712630, deel ik u mede dat de vragen van het lid De Wit (SP) van uw Kamer aan de Minister van Justitie worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

De Minister van Justitie

Kamervragen:

1
Wat is uw commentaar op de beschuldiging in het rapport van de Turkse overheid dat een topambtenaar van het ministerie van Justitie onder druk van de Turkse overheid de officier van Justitie in de strafzaak van de heer H.B. zou hebben aangestuurd teneinde diens veroordeling te realiseren? 1) 2) Is dit waar?

2
Wat is uw commentaar op de opnieuw 3) geuite beschuldiging dat bedoelde topambtenaar betrokken zou zijn bij het organiseren van sexfeesten met kinderen in Turkije?

3
Bent u bereid de Kamer inzage te geven in dit Turkse rapport en de Kamer voorts op korte termijn uitgebreid schriftelijk te informeren over deze zaak?

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid De Roon (PVV), ingezonden 4 april 2007 (vraagnummer 2060711500)

Antwoord op vraag 1

Ik verwijs naar het antwoord dat ik op 5 april 2007 heb gegeven op de vragen van het lid van de Tweede Kamer de heer De Roon.

Antwoord op vraag 2

Tot de zorgvuldigheid waarmee, zoals eerder bericht, de aangifte wordt behandeld, behoort ook zorgvuldigheid tegenover degenen over wie beschuldigingen worden geuit. Naar aanleiding van de beschuldigingen uit 2003, waarnaar de vragensteller verwijst in vraag 2 en noot 3, heeft mijn ambtsvoorganger een duidelijk standpunt ingenomen, waarbij ik mij geheel aansluit. Bij het integriteitsonderzoek, voorafgaande aan de benoeming van betrokkene, is van enige juistheid van die beschuldigingen niet gebleken.

Antwoord op vraag 3

Het – naar wordt gesteld – van de Turkse overheid afkomstige rapport was niet bij de aangifte gevoegd. Het openbaar ministerie stelt thans een oriënterend onderzoek in naar aanleiding van de aangifte. Ik wacht de uitkomsten van het onderzoek af en zal de Kamer daarover berichten.

1) Eén Vandaag, 13 april 2007
2) PM, 12 april 2007
3) Gaykrant en Panorama in 2003