Minister verwelkomt militairen uit Afghanistan

De staf van het Regional Command South (RC-S) onder leiding van generaal-majoor Ton van Loon is donderdagavond teruggekeerd in Nederland. Samen met het Verkenningspeloton van 42 Tankbataljon, werden de militairen uit Afghanistan op vliegbasis Eindhoven verwelkomt door minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

De minister stond kort stil bij de dreigingen waar de militairen mee te maken kregen. Daarnaast complimenteerde hij hen met het werk dat ze hebben verricht. Het was de eerste groep uit Afghanistan terugkerende militairen die Van Middelkoop als minister welkom heette op Eindhoven.

Sinds november 2006 opereerden de militairen in Zuid-Afghanistan. Ze speelden een belangrijke rol in de operaties Baaz Tsuka in het westen van Kandahar en Achilles in Helmand. Militaire operaties die, volgens de minister nodig waren om de extremistische elementen in het gebied uit te schakelen en hoop te bieden aan de lokale bevolking.

Generaal Van Loon leidde als commandant de ISAF-missie in de zuidelijke provincies van Afghanistan. Dinsdag 1 mei droeg hij het commando op de internationale basis in Kandahar over aan zijn opvolger, de Britse generaal-majoor Jacko Page.