Dodenherdenking op Curaçao

Met een sobere herdenkingsplechtigheid, een minuut stilte en het leggen van kransen, werd vandaag bij het monument op het Waaigat in Willemstad aandacht besteed aan 4 mei. Alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur om het leven kwamen, zijn vandaag herdacht.

Oorspronkelijk had de herdenking alleen betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei echter ook de gevallenen van andere militaire conflicten, zoals de politionele acties in Nederlands-Indië, maar ook vredesoperaties herdacht. Op Curaçao is dat jaarlijks op 4 mei tijdens een herdenkingsplechtigheid bij het monument op het Waaigat. Burger- en militaire autoriteiten, nabestaanden van gevallenen en deputaties van de krijgsmacht wonen de ceremonie bij.

De vlootgeestelijke van de Koninklijke Marine startte de herdenkingsplechtigheid vanochtend met een korte toespraak. Daarin stond hij stil bij het begrip vrijheid en sprak dank uit voor alle mannen en vrouwen die voor het koninkrijk hun leven hebben gegeven. Na een minuut stilte, legden de waarnemend gouverneur van de Nederlandse Antillen, de gezaghebber van het eilandgebied Curaçao en de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, commandeur Frank Sijtsma, een krans bij het monument. Ook nabestaanden van gevallenen legden bloemen en kransen.