Nationale dodenherdenking

In Nederland zijn vanavond alle slachtoffers – burgers en militairen – herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vielen, tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies. De nationale dodenherdenking vond plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Dit jaar vormden 24 jonge veteranen, ingezet in onder meer Bosnië, Irak en Afghanistan, een erehaag. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelde speciaal voor de dodenherdenking gecomponeerde stukken.

Om acht uur precies was het twee minuten stil. Even daarvoor legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een krans. Later volgden onder andere premier Jan Peter Balkenende en minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en zijn vier operationele commandanten, vice-admiraal Jan Willem Kelder en de luitenant-generaals Peter van Uhm, Hans de Jong en Minze Beuving legden een krans namens de krijgsmacht.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen was een herdenking voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 zijn gevallen. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven was hierbij, evenals diverse vertegenwoordigers van de landmacht, luchtmacht en marechaussee.

Ook elders in het land vonden herdenkingen plaats, waaronder op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de bezetting veel verzetsmensen zijn gefusilleerd. De marine en luchtmacht eerden hun gevallenen eerder vandaag in respectievelijk Den Helder en Soesterberg.

Verder waren diverse landmachtvertegenwoordigers aanwezig bij herdenkingen in Waalwijk, Mill en het Duitse Osnabrück/Düsseldorf. De luchtmacht was vertegenwoordigd bij herdenkingen in Dronten, Wageningen, Soesterberg, Veenendaal, Apeldoorn, Huizum, Kornwerderzand, Gemert-Bakel, Venray, Makkum, Gilze, Leeuwarden, Eindhoven en Waalre. Bij herdenkingen in Dronten en Den Haag waren marechausseevertegenwoordigers aanwezig.

De voorzitters van de Tweede Kamer en Eerste Kamer legden ´s ochtends in Den Haag een krans bij de ´Erelijst van Gevallenen´ op het Binnenhof.