Nederlandse Taskforcemilitairen herdenken gevallenen

De militairen van de Task Force Uruzgan op de kampen Holland in Tarin Kowt en Hadrian in Deh Rawod in Zuid-Afghanistan hebben vanavond om acht uur lokale tijd op plechtige en waardige wijze stilgestaan bij de Nederlandse gevallenen, die in de strijd om de vrijheid het leven lieten.

De traditionele twee minuten stilte werden op Kamp Holland ingeleid door het voorlezen van de namen van Nederlandse militairen die sinds de Libanonoorlog zijn omgekomen. Na het ten gehore brengen van de Last Post brachten de militairen de eregroet en was het 120 tellen indrukwekkend stil. Humanistisch raadsman Mart Vogels refereerde in zijn toespraak aan de onlangs omgekomen militairen, sergeant der eerste klasse Robert Donkers en korporaal Cor Strik.

Ook op Kandahar Airfield namen militaire twee minuten stilte in acht. Tijdens een parade herdachten ze de, bij oorlogshandelingen of vredesmissies, omgekomen burgers en militairen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk klonk ook hier het Wilhelmus.

De groep Nederlanders die de herdenking bijwoonde, bestond uit medewerkers van de staf van het contingentscommando, de Air Task Force, Observation Monitoring Liaison Teams, ROLE III verpleegkundig personeel, het Joint Support Detachement, stafmedewerkers op de basis en personeel van het Regionaal Commando Zuid.