Thuisdetentie als hoofdstraf

Minister Hirsch Ballin wil thuisdetentie met een maximale duur van vier maanden invoeren. De veroordeelde wordt via een zender aan zijn pols of enkel op afstand gecontroleerd.

Twee uur per dag mag hij de deur uit voor boodschappen, sport of familiebezoek. Daarover moeten dan wel vooraf afspraken zijn gemaakt. Buitenshuis werken is niet toegestaan. Wanneer de ontvanger het contact met de enkel- of polsband verliest, wordt er automatisch een alarmmelding gestuurd naar een centrale meldkamer, waarna onmiddellijk actie wordt ondernomen.

Volgens Hirsch Balling biedt thuisdetentie uitkomst voor die gevallen waarin een geldboete of taakstraf als te licht wordt ervaren, maar insluiting in een gevangenis niet noodzakelijk is. De verwachting is dat met thuisdetentie als nieuwe hoofdstraf de rechter minder korte vrijheidsstraffen zal opleggen.

Uit onderzoek blijkt dat thuisdetentie met elektronisch toezicht als een echte straf wordt ervaren.