Ter Horst: intimidatie en pesten bij de politie niet acceptabel

Een cultuur waarin seksuele intimidatie, seksuele dwang en pesten voorkomen, is niet acceptabel. De politie moet streven naar een klimaat waarin de kwaliteiten van verschillende mensen worden gezien en gewaardeerd. De verantwoordelijkheid voor verbetering van omgangsvormen binnen de politie ligt primair bij de korpsen, en in het bijzonder de korpsbeheerders. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding over hun politiemedewerkers. Dat schrijft minister Ter Horst in een reactie op het onderzoek ‘Omgangsvormen, werkbeleving en diversiteit bij de Nederlandse politie anno 2006' van de Rutgers Nisso Groep.

Hoewel de politie de afgelopen jaren veel geïnvesteerd heeft in gewenste omgangsvormen en cultuurverbetering, blijkt uit het onderzoek dat 64% van de vrouwen en 48% van de mannen te maken heeft gehad met seksuele intimidatie in de twee jaar voorafgaand aan het onderzoek. 46% van de vrouwen en 42% van de mannen heeft (in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek) te maken gehad met pesten.

Minister Ter Horst vindt het belangrijk dat binnen de politie leidinggevenden werken die een open en sociaal veilig klimaat ondersteunen. Daarnaast wil zij stimuleren dat er meer vrouwen en allochtonen op belangrijke posities komen. Tenslotte moet er nadrukkelijk(er) aandacht besteed worden aan gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag in de korpsen en in de opleiding en training van nieuwe politiemedewerkers en leidinggevenden.